Menu Zavrieť

Youth balance

Hneď na začiatku letných prázdnin sme sa my, šiesti slovenskí účastníci, vydali na dobrodružnú cestu do slnečného Portugalska. Naším cieľom bolo dozvedieť sa viac o tom, ako si môžeme posilniť svoje duševné zdravie a zvýšiť kvalitu svojho života účasťou na rôznych indoorových a outdoorových športových aktivitách a aktívnych workshopoch. Mládežnícka výmena bola určená najmä pre mladých ľudí žijúcich na vidieku a v izolovaných oblastiach, aby im predstavila inú formu neformálneho vzdelávania a umožnila im byť súčasťou multikultúrneho prostredia.

Naša cesta začala na letisku v Budapešti, kde sme sa ako slovenská skupina prvýkrát stretli a spoznali. Po krátkom meškaní sme nastúpili do lietadla a na úsvite sme vzlietli k oblohe. O tri hodiny neskôr sme pristáli v druhom najväčšom meste Portugalska, Porte. Odtiaľ sme nastúpili na autobus do našej konečnej destinácie, malej dedinky Aguiar da Beira, dve hodiny od Porta. V autobuse sa k nám pridali grécki účastníci. Okrem Grécka a Slovenska sa projektu zúčastnili aj účastníci z Talianska, Španielska, Severného Macedónska, Rumunska a samozrejme Portugalska. Prvý deň sme ukončili skvelou večerou v miestnej reštaurácii a následne sme sa presunuli do nášho ubytovania v neďalekom školskom areáli.

Druhý deň sme začali raňajkami v škole a pokračovali icebreakingovými a teambuildingovými hrami, aby sme sa bližšie spoznali. Potom sme sa vybrali na prechádzku po dedine, aby sme sa zoznámili s okolím a z miestneho kopca v dedine sme mali pekný výhľad na celé okolie.

Na tretí deň nás čakala aktivita orientačný beh, ktorý bol typickým a najobľúbenejším športom v okolí. Orientačný beh patrí do skupiny športov, ktoré zahŕňajú používanie mapy a kompasu na navigáciu z bodu do bodu v rôznorodom a zvyčajne neznámom teréne pri udržiavaní určitej rýchlosti. Preto sme boli rozdelení do tímov a dostali sme kompas a mapu dediny s bodmi, ktoré sme museli nájsť a splniť malú úlohu, ktorú sme mali v každom bode vykonať. Poobede sme sa presunuli do bazéna a užili si tam zvyšok slnečného popoludnia. Večer patril nášmu slovenskému tímu na usporiadanie prvej interkultúrnej noci projektu. Pripravili sme si krátky Kahoot kvíz a zatancovali tradičný tanec, do ktorého sa zapojili všetci, takže sme si užili veľa zábavy.

Štvrtý deň sa niesol v znamení športu. Po raňajkách sme sa rozdelení do menších tímov zúčastnili lezenia, minigolfu a horskej cyklistiky v prírode a miestnom vidieku. Poobede sme sa presunuli na miestnu riečnu pláž, kde nás čakala kanoistika. Mnohí z nás to skúsili prvýkrát a veľmi nás to bavilo. Potom sme zostali na riečnej pláži, aby sme si oddýchli od veľmi aktívneho, ale aj veľmi vyčerpávajúceho dňa.

Piaty deň sme navštívili miestneho starostu a dostali drobné darčeky. Zvyšok dňa bol vyplnený teambuildingovými aktivitami a ochutnávaním miestnej kuchyne na trhu zriadenom v areáli školy. Večer bol venovaný interkultúrnym nociam ostatných zúčastnených krajín.

Piaty deň bol posledným dňom projektu pred dňom odletu. Väčšinu času sme strávili na riečnej pláži, oddychovali a užívali si posledné spoločné chvíle. Večer nás čakala rozlúčková párty a užívali sme si každú sekundu zostávajúceho času s ostatnými účastníkmi.

Nakoniec prišiel posledný deň a my sme sa rozlúčili s útulnou dedinkou a vydali sa autobusom do Porta. Tam sme sa rozišli s ostatnými, silno ich objali a dúfali, že sa ešte niekedy uvidíme. Náš slovenský tím strávil deň spoznávaním mesta Porto a návštevou jeho známych a krásnych miest. Nakoniec sme sa oddelili a bezpečne doleteli späť domov.