Menu Zavrieť

ENGAGED YOU(TH)

Vďaka Erazmus + sa nám podarilo stráviť nezabudnuteľné 2 týždne v Lotyšsku, a to dokonca v hlavnom meste v Rige. Bola to moja prvá skúsenosť s Erazmus projektom, ale už teraz môžem povedať, že najbližšie sa hlásim na ďalší. Celkovo sa tohto projektu zúčastnilo neuveriteľných 8 krajín: Rumunsko, Poľsko, Slovensko, Španielsko, Portugalsko, Taliansko, Turecko a hosťujúce Lotyšsko.

Téma nášho projektu bola Angažovanosť mládeže alebo teda aké príležitosti my mladí máme. Musím povedať, že táto téma sa mi veľmi páčila a bola naozaj obohacujúca. Jednou z aktivít, ktorá mi utkvela v pamäti bola simulácia Európskeho parlamentu. Našou úlohou bola snaha o prijatie návrhu. Každý zastával istú rolu v parlamente a na základe toho mal zastávať svoju funkciu. Ako to vždy býva, boli 2 strany: strana za návrh a strana proti návrhu.  Až pri simulácii som si uvedomila, aký zložitý proces prijímania návrhov to je. Taktiež sme sa dozvedeli viac o Európskej únii, vďaka Kahoot kvízu, ktorý sme si zahrali. 

Dozvedeli sme sa viac aj o digitálnych platformách a celkovo sociálnych sieťach ako ich môžeme efektívne využívať a šíriť tak skrz ne dôležité informácie. Jedna z našich aktivít zahŕňala aj využitie týchto sociálnych médií na rozšírenie myšlienky, nášho posolstva, ktoré sme mali za úlohu spracovať, napr. ako nesúdiť druhých, ale brať každého takého aký je, či spracovanie videa ako nejako to vyzerá na Erazmus projekte a následne po spracovaní našich tém sme to zdieľali na instagrame, tiktoku...

Celkovo som veľmi vďačná za túto skúsenosť. Spoznala som množstvo úžasných ľudí, zistila viac o nich a ich rodnej krajine, v ktorej žijú a hlavne som vyšla zo svojej komfortnej zóny a naviazala nové priateľstvá. Skvelý bol aj multikultúrny večer, vďaka ktorému sme mali možnosť bližšie spoznať typické jedlá jednotlivých krajín a zistiť zaujímavé fakty o iných krajinách.

Počas celého projektu sme tiež hrali zaujímavé hry, tzv. „energizers“, na lepšie spoznanie sa a zabavenie sa. Celkovo bol náš program bohato nabitý, takže sme sa nikdy nenudili a o zábavu bolo vždy postarané. 🙂

Myslím si, že je skvelé, že EU ponúka takúto príležitosť mladým, ako spoznávať svet, ľudí a zároveň sa učiť novým veciam.

 

Ďakujem patrí taktiež organizácii Youthfully yours, ktorá nám umožnila zažiť tento úžasný projekt.

Hits: 114